Keväisin, vuosi toisensa perään, pappien toimesta Helluntaita esitetään KIRKON syntymäpäiväksi. Sari Vauhkonen Papin pakinassa, Savonmaa 15.5.2013, jatkoi tätä perinnettä.
Esimerkiksi vuotta aiemmin kirkon syntymäpäivästä muistutti useampikin henkilö, muun muassa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen Itä-Savo ‐lehdessä 25.5.2012.
Pappien johtopäätös näyttää olevan, että HEIDÄN edustamansa KIRKKO perustettiin silloin, kun opetuslapset täyttyivät pyhällä hengellä.
Tuon johtopäätöksen perusteella VOISI OLETTAA, ETTÄ KIRKOSTA OLISI MAININTA RAAMATUSSA, jos tuona Helluntaina tosiaan perustettiin jotain niin suurta ja kaunista, mitä kirkko, sen syntymäpäivästä alati muistuttaville henkilöille ilmeisesti edustaa.
Suomenkieliseen kirkkoraamattuun kirkko ‐sana on ujutettu vasta vuoden 1992 käännökseen – seurakunta ‐sanan tilalle kahteen kohtaan (Matt. 16:18 ja Apt. 9:31).
Vielä vuoden 1938 käännös oli uskollinen kreikankieliselle alkutekstille, käyttämällä kirkko ‐sanan sijaan, sanaa SEURAKUNTA.
Paljon reilumpaa toki olisi käyttää alkukielen vastinetta edelleenkin – vai mitä?
Kirjoittaessaan evankeliumiin noita Jeesuksen sanoja, Matteus tuskin olisi pitänyt realistisena tuota pappien näkemystä, että "Helluntain heila" eli tuo morsian, Karitsan vaimo (Ilm. 21:9), joskus tulevaisuudessa koostuisi ”maan kuninkaiden” ylläpitämästä pappisluokasta.
Se instituutio jonka me tämän päivän ihmiset tunnemme kirkkona, ”syntyikin” vasta myöhemmin EIKÄ tuona mainittuna Helluntaina.
Päädyttiinkö kirkko ‐sana 1990‐luvulla lisäämään kirkkoraamattuun, vain kirkko‐instituution uskottavuuden kasvattamiseksi – ilmeisesti.
Nimittäin, noista manipuloiduista raamatunkohdista toinen on juuri se, jossa Jeesus kertoi rakentavansa seurakuntansa kalliolle (Matt. 16:18).
Panostamalla tuohon raamatunkohtaan, kirkko‐instituutiolle saatiin vahvat perustukset, sillä vain yksi sana vaihtamalla Jeesus saatiin sanomaan näin:
"Tälle kalliolle minä rakennan KIRKKONI. Sitä eivät tuonelan portit voita".
Kiusaus tuon raamatunkohdan kohdalla, vaihtaa seurakunnan tilalle kirkko, kävi siis vastustamattoman suureksi.
Suomen ev.lut. kirkko näyttää haluavan liikkua paavin kirkon kanssa yhtä pettävällä jäällä.
 
 
 
 
Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan Uuden alun -messussa, Mikkelin Kaupunkilehden (3.1.2013) mukaan, Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen puhutteli kirkkoväkeä PERINTEIDEN VAALIMISEN TÄRKEYDESTÄ seuraavaan tapaan:
”Paikallisen identiteetin vaaliminen alueseurakunnissa on ratkaisevan tärkeää”.
”Käytännössä tämä merkitsee paikallisten tapojen, PERINTEIDEN - - PITÄMISTÄ ARVOSSAAN”.
Aikoinaan myös muuan Nasaretin mies lähestyi kuulijoitaan samalla teemalla. Rupatellessaan mukavia, oman aikansa fariseuksille, Jeesus totesi heille, että ” te olette PERINNÄISSÄÄNNÖLLÄNNE TEHNEET TYHJÄKSI Jumalan sanan.” (Matt. 15: 6).
Jeesus jatkoi lainaamalla profeetta Jesajan tekstiä, joka surkuttelee sitä, että kansan osoittama jumalanpelko Herraa kohtaan ”on VAIN OPITTUJEN IHMISKÄSKYJEN NOUDATTAMISTA” (Jes. 29: 13):
”Tämä kansa kunnioittaa minua huulillaan, mutta sen sydän on kaukana minusta. TURHAAN he minua palvelevat, kun OPETTAVAT OPPEJAAN, IHMISTEN TEKEMIÄ KÄSKYJÄ." (Matt. 15: 8-9).
Opetuslapsilleen Jeesus totesi PERINTEIDEN VAALIMISTA VAATIVISTA fariseuksista, että ”älkää välittäkö heistä, HE OVAT SOKEITA SOKEIDEN TALUTTAJIA. Ja KUN SOKEA TALUTTAA TOISTA SOKEAA, MOLEMMAT PUTOAVAT KUOPPAAN" (Matt. 15: 12-14).
Apostoli Paavali oli läksynsä lukenut ja puolestaan osasi varoittaa kolossalaisia (Kol. 2: 8) siitä, KUINKA SURKEASTI KÄY ihmisten luomien perinteiden viettoon osallistuvan henkilön, JUMALA-SUHTEELLE.
Lehdessä esitetty näkemys PERINTEIDEN ylläpidon tärkeydestä näköjään POIKKEAA Jeesuksen ja Paavalin NÄKÖKANNASTA jo ihan jossain määrin.
Johtuneeko näkemysero siitä, että he eivät edustaneet luterilaista uskonoppia, eivätkä olleet saaneet suomalaisen yliopiston tasoista teologista koulutusta.
Muuten, kuinkahan monta opintopistettä yliopistossa tulisi teologiaa opiskella, saadakseen kääntää Raamatun näkemykset täysin päälaelleen.
Tulisiko sellaisessa tapauksessa seurakunnan paikallisten vastuunkantajien höristää korviaan, nostaa sormi pystyyn, vai riittäisikö edelleen se PERINTEINEN tapa todeta vain, että ”kylläpäs pappi puhui taas hyvin”?
Martti Luther aikoinaan epäilemättä oli oikealla asialla touhutessaan uskonpuhdistuksensa kanssa, mutta hänelläkin valitettavasti oli omat heikkoutensa pitää kiinni joistain PERINTEISISTÄ käsityksistä.
Martti-poika muun muassa luotti vakaasti siihen VANHAAN USKOMUKSEEN, että maapallo on kaikkeuden keskus ja nimesi ”nousukas-astrologiksi” erään Kopernikus -nimisen puolalaisen herrasmiehen, joka väitti jotain aivan muuta.
Tansaniassa on PERINTEISESTI uskottu, että albiinoina syntyneiden ihmisten raajat tuottavat omistajalleen onnea ja vaurautta.
Noiden onnea tuottavien jäsenten saamiseksi albiinoja on vainottu, surmattu ja silvottu myös elävinä.
Sittemmin on perustettu PERINTEITÄ VASTUSTAVA albiinoyhdistys toimimaan sen puolesta, että albiinoja ei surmattaisi ja että elävät albiinotkin saisivat pitää raajansa.
PERINTEITÄ arvostamaton albiinoyhdistys jopa lähettää albiinolapsia pois kotikylistään, erikoiskouluun turvaan kaltaistensa luo.
Ugandassa on PERINTEISESTI uskottu nuorenparin seksikasvatus morsiamen tädille. PERINTEISESTI täti viettää hellän hetken yhtyen sulhasen kanssa, kun morsian katsoo mallia vieressä.
Osittain on kuitenkin jo luovuttu tästäkin opettavaisesta PERINTEESTÄ – ja vain pelkästään seksitautien pelossa.
Etelä‐Afrikassa joka vuosi kymmenet murrosikäiset pojat ja nuoret miehet menettävät PERINTEISTEN aikuistumisriittien seurauksena peniksensä.
Paikalliset lääkärit ilmoittivat tehneensä maailman ensimmäisen onnistuneen peniksensiirron miehelle, joka oli menettänyt elimensä jo kolme vuotta sitten.
Kuolleelta lahjoittajalta saadun siirrännäisen myötä, modernit lääkärit olivat valmiit tekoon, jolla he halveksuivat vanhan PERINTEEN luomaa luonnollista syntyvyyden säännöstelyä.
Mitähän piispa mahtaa sanoa edellä kuvattujen esimerkkien, omavaltaisesta PERINTEITÄ halveksuvasta toiminnasta.
Muistaakos muuten joku, mikä olikaan se kristus, joka juttelee vähän niin kuin vastoin sen oikean Kristuksen näkemyksiä – a… a… a… no, jokin kristushan sekin oli.
 
 
 
Itä-Savo -lehti pääkirjoituksessa (17.8.2014) totesi kirkosta erottavan kasvavalla vauhdilla myös Etelä-Savossa. Toimituspäällikkö Sirpa Silmäri luetteli useita syitä joiden katsotaan johtaneen tähän ”joukkopakoon”. Hän kertoo muun muassa arkkipiispa Kari Mäkisen tietävän, ihmisten luovan omia suoria uskonnollisia yhteyksiään, jotka eivät edellytä kirkkoa välittäjäksi.
Olisiko arkkipiispa Kari Mäkinen lähimpänä joukkopaon perussyytä – ehkä tietämättään?
Kristillisyyden perustamisesta kertoo Matteuksen evankeliumi (Matt. 13: 24-30 ja 36-43). Peltoon eli ihmiskunnan muodostamaan maailmaan kylvettiin kahdenlaista siementä – vehnää kylvi Jeesus ja rikkaviljaa Saatana.
Kylvöjen seurauksena kasvaa rinnakkain kahdenlaista, toisiaan ulkoisesti muistuttavaa kristillisyyttä; vehnä- ja rikkaviljakristillisyyttä.
Kumpaakin viljaa vaalii omaan kasvilajiinsa perehtynyt maanviljelijä. Joku vaalii vehnää, toinen rikkaviljaa.
On tärkeää tunnistaa viljelijät toisistaan, koska elonkorjuussa vehnä kootaan aittaan, mutta rikkavilja poltetaan (jae 30).
Jeesuksen sanojen perusteella on siis olemassa sellaista ”kristillisyyttä”, jossa ei tule olla mukana.
Tilastojen mukaan maailman väestöstä noin joka kolmas kuuluu kristinuskoon. Se on maailman suurin uskonto, edustaen huomattavaa osaa uskonnoista.
Kun Raamattu puhuu huomattavan suuresta osuudesta jostain tietystä kokonaisuudesta, se käyttää ilmaisua ”kolmasosa”.
Ilmestyskirjassa (Ilm. 8: 8-9) vitsaukset kohdistuvat ”kolmasosaan” ihmiskunnan muodostamasta kansojen ”merestä”.
Kirjaimellisesti tuota ”kolmatta osaa” edustaisi siis kristinusko. Voiko se olla mahdollista?
Kirkon opetuksessa ilmenevien Raamatun vastaisuuksien perusteella – kyllä. Jeesus tarkoitti rikkaviljalla kristinuskoa.
Omalta osaltaan tuota rikkaviljaa voi kesannoida lopettamalla sen kastelun. Kun riittävän moni lakkaa antamasta sille ”vettä” eli rahaa kirkollisverojen muodossa, rikkaviljapelto palaa karrelle, eikä enää ole eksyttäjänämme. Yksinkertaista – eikö vain?
Parissa viimeisessä kappaleessaan Silmäri paljasti mahdollisuuden kirkon uusiutumiseen.
Se ei kuitenkaan ole tarpeellista Jumalan tahdon toteutumisen ja pelastuksen kannalta.
Kirkon alasajoa ei voi estää, koska se on Jumalan tahto – ”lähtekää siitä ulos, te minun kansani” (Ilm. 18: 4).
 
 
Kirjoitus nimellä Juha-Petri Liias (IS 3.9.2014), vastineena kirjoitukseeni 23.8.2014, kertoi minun esittäneen virheellisiä väittämiä Raamatusta. Seuraavaksi kertomieni asioiden perusteella pysyn sanojeni takana, enkä usko esittäneeni vääriä tulkintoja.
Henkilööni kohdistuneen panettelun annan Jupelille anteeksi.
Muinaisbabylonilaisilla tiedetään olleen jumalia yli 3000 ja kuningasten tärkeimpiä hallitustehtäviä oli temppelien rakentaminen (Kansojen Historia (1957), osa 2, s. 177).
Danielin (Dan. 5: 22-23) mukaan Babylonin uskonto ei miellyttänyt Luojaamme joten se edusti väärää uskontoa.
Sen uskonnolliset käsitykset ja tavat levisivät ajan myötä ihmisten mukana kaikkialle.
Babylonia voidaan siis hyvällä syyllä pitää epäjumalanpalveluksen äitinä – ihan maailmanlaajuisesti tarkasteltuna.
Koska Ilmestyskirja kirjoitettiin apostoli Johanneksen toimesta ajanlaskumme ensimmäisen vuosisadan lopussa, kuvaten tulevia tapahtumia joiden täyttymys ulottuu meidän päiviimme saakka, sen mainitsema Babylon (Ilm. 18: 2,21) ei voi olla tuo jo ajat sitten raunioitunut kirjaimellinen Babylonin kaupunki.
Muinaisen Babylonin uskonnollisuuden vuoksi on johdonmukaista, että myös Ilmestyskirjan Babylon on uskonnollinen, kuvainnollinen ”uskonnollinen kaupunki”, käsittäen ne uskonnot joiden tavat ja opetukset eivät ole sopusoinnussa tosi Jumalan näkemysten kanssa.
Jako pappeihin ja maallikkoihin on babylonilaista perua. Armas Salonen kirjoittaa: ”Muodostui aikojen kuluessa erikoinen pappissääty, jolle yksityisten kansalaisten oli suoritettava vaivannäköjen palkaksi korvausta verojen ym. muodossa. - - oli tietenkin suuri vaikutusvalta, sillä he muodostivat ikään kuin valtion valtiossa” (Kaksoisvirranmaa (1945), s. 467- 471).
”Seurakunnat olivat Rooman valtion mallin mukaan yhtyneet valtakunnanjärjestöksi, jota johtivat - - piispat sekä alempiarvoiset papit. Kirkosta oli tullut valtio valtioon”.
”Valittiin - - piispa - - Pyhän Pietarin istuimen haltijaksi” eli paaviksi.
”Hän kruunasi Henrik III:n ja hänen puolisonsa keisarinkruunulla”. (KH, osa 6, s. 414 ja osa 8, s. 124).
”Perinteisesti ortodoksinen kirkko on ollut Venäjällä lähellä maan valtiomahtia”, ”Venäjällä ei voi enää nousta merkittäväksi poliittiseksi toimijaksi, ellei ole kirkkomyönteinen” (Kotimaa -lehti 23.2.2012).
Uutisoidessaan kirkon ja valtion eroa Norjassa, sanomalehti Itä-Savo (23.5.2012) kirjoitti: ”ministerien enemmistön ei enää tarvitse kuulua kirkkoon, mutta KUNINKAAN ON yhä OLTAVA KIRKON JÄSEN”.
Esimerkit osoittivat kuinka vankka jalansija (babylonilaista alkuperää olevalla) pappisluokalla on valtionhallinnossa.
Se yhdistää papiston siihen ”suureen kaupunkiin” (Babyloniin), ”jolla on maan kuninkaitten kuninkuus” (Ilm. 17: 18) eli papisto ohjaa poliittisia päättäjiä (maan kuninkaita).
Luojamme ei näköjään hyväksy senkaltaista uskonnollista järjestelmää, koska Ilmestyskirja (Ilm. 18: 21) toteaa:
”Näin paiskataan pois Babylon, tuo suuri kaupunki, eikä sitä löydetä enää”. Saman luvun jae 4 neuvoo: ”lähtekää pois, jättäkää hänet (Babylon), te, jotka olette minun kansaani, ettette joutuisi ottamaan osaa hänen (Babylonin) synteihinsä, ettekä jäisi alttiiksi niille vitsauksille, joilla häntä (Babylonia) lyödään.”
Raamatusta löytyy siis selvä kehotus valtionkirkosta eroamiselle – suorastaan VAATIMUS.
 
 
Eksegeetikko Juha-Petri Liias (IS 3.9.2014) esitti kysymyksen ”Antoiko Jeesus rahaa vai vettä?”. Se alkoi askarruttaa Jupelia kirjoitukseni (23.8.2014) johdosta.
Yritän nyt selittää mahdollisimman johdonmukaisesti, mitä tarkoitin mainitsemallani ”vedellä”. Lainaukset Raamatusta ovat 1933/38 -käännöksestä.
Muinainen Babylonin kaupunki oli suojattu vallihaudoilla joissa vettä oli erään teoksen mukaan niin, että ne ”muistuttivat merta”.
Historioitsija Herodotoksen mukaan Persian kuningas Kyyros johdatti veden pois vallihaudasta ja joukot kahlasivat valtaamaan kaupungin.
Babylonin turvana olleiden Eufrat-virrasta johdettujen vesien patoaminen aikaansai suuren kaupungin kukistumisen vuonna 539 eKr.
Ilmestyskirja kirjoitettiin apostoli Johanneksen toimesta ajanlaskumme ensimmäisen vuosisadan lopussa, kuvaten tulevia tapahtumia joiden täyttymys ulottuu MEIDÄN PÄIVIIMME SAAKKA.
Siksi ILMESTYSKIRJAN MAINITSEMA BABYLON EI VOI OLLA TUO jo ajat sitten raunioitunut KIRJAIMELLINEN Babylonin kaupunki, vaan se näyttää kuvaavan sellaisia uskontoja, jotka eivät kelpaa Luojallemme.
Tämänkin Babylonin turvana ovat suuret vedet, sillä tuo suuri kaupunki ”nainen” (Ilm. 17: 18), ”portto - - istuu paljojen vetten päällä” (17:1) ja ne vedet ”ovat kansoja ja väkijoukkoja ja kansanheimoja ja kieliä” (17:15) eli siis kannattajajoukkoja.
Porton ”viinistä maan asukkaat ovat juopuneet” ja hänen (porton) kanssa ”maan kuninkaat ovat HAUREUTTA harjoittaneet” (17:2).
Sakasti.evl.fi -palvelu Suomen ev.lut. kirkon työntekijöille ja toimijoille toteaa, että kirkolla ja valtiolla on SUHDE.
 
Luojamme ei näköjään pidä tuota suhdetta hyväksyttävänä, koska Raamattu kuvaa sitä haureutena – EI avioliittona.
"Haureus kuninkaiden kanssa" tarkoittaa uskonnollisten johtajien suhdetta valtion poliittiseen johtoon ja "kansalle juotettu viini" siten muodostunutta valtionuskontoa.
Babylonin tuho on valtionkirkon yhteydessä ymmärrettävä tuon suhteen katkeamisena.
Riittäisikö pelkkä kannattajien myötäeläminen pitämään pystyssä Babylonia? Ei suinkaan, vaan siihen tarvitaan rahaa.
Kirjoittaessani ”vedestä” jonka patoamalla rikkavilja kuivuu, en tosiaankaan tarkoittanut Jeesuksen ammentamaa ”elävää vettä”, johon Liias viittasi.
Tarkoitin ”vedellä” sitä rahaa jolla kannattajajoukot pitävät väärää uskontoa pystyssä.
Kun kuvainnollinen ”Eufrat” (16:12) eli käytännössä RAHAVIRTA ehtyy, niin Babylonin merkittävänä osana oleva rikkaviljakin lakastuu ja "kukistunut on se suuri Babylon" -profetia (14:8) sen osalta toteutuu.
Tämä profetia toteutuu valtionuskontojen vaikutusvallan murentuessa maailmanlaajuisesti.
 
 
Itä-Savo -lehden kannen kuvassa (5.10.2012) oli Savonlinnan tienoon kirkkoherroja kannattelemassa edessään isoa kirjaa. Ulkoasun perusteella tuo teos ilmeisesti oli melko vanha Raamattu. Ehkäpä kysymyksessä oli sama kirjayksilö, joka aiemmin kesällä oli esillä Kerimäen seurakunnan 370 -vuotisjuhlien yhteydessä, BIBLIA, Se on: Coco Pyhä Ramattu Suomexi, vuodelta 1642.
Vuonna 1642 Raamattu julkaistiin ensimmäistä kertaa kokonaan suomenkielisenä. Tuossa painoksessa on mielenkiintoinen yksityiskohta 2. Mooseksen kirjan, luvun 4 lopussa olevassa selitysosassa. Siinä aivan ensimmäisellä rivillä jossa selitetään jaetta 21.
Tuo yksityiskohta on nähtävissä myös netistä Kansalliskirjaston Aarteet -kokoelmasta. Sieltä avautuvasta pdf-tiedostosta klikataan 5 sivua eteenpäin, jolloin päästään Raamatun sivulle 34, jossa tuo yksityiskohta esiintyy.
Koska arvelen olevan monia tämän asian suhteen tietämättömiä, rippikoulusivistyksestä huolimatta, esitän Kerimäen kirkkoherra Toivo Loikkaselle pyynnön tuon aarteen esille asettamisesta kiertävään näyttelyyn maakunnan eri kirjastoihin ja näyttelyjen väliajoilla Savonlinnan pääkirjastoon.
Biblia vaan levälleen vitriiniin tuosta 2. Moos. 4: 21:n selitysosan kohdalta, niin asia tulee yleiseen tietoisuuteen.
Kinkerikierrokselle vitriinin voi ottaa mukaan, kun tekee siitä kevytrakenteisen.
Mitäpä sitä suotta pitämään lamppua vakan alla, kun sen vaihtoehtoisesti voi antaa loistaa valoaan meille kurjille syntisille (Matt. 5: 15).
Jeesuskin totesi tehneensä tuota nimeä tunnetuksi (Joh. 17: 26).
Rakkaalla anopillani puolestaan on Kirkkoraamattu vuodelta 1845. Tuon vuoden painoksesta sama yksityiskohta löytyy sivulta 32, hakusanan ”Jumala” kohdalta. Ohessa on skannaamani kuva tuolta sivulta.
Kirjoitusasu poikkeaa nykykielestä, joten yritän ”suomentaa” tekstiä hieman: ”Jumalan olennollinen ja oma nimi, jolla hän itsensä muista, jotka jumaliksi kutsutaan, eroittaa, on se nimi Jehovah,”.
 
Sama asia tuodaan esille myös vuoden 1685 kirkkoraamatussa, 2. Mooseksen kirjan 6:1:n reunahuomautuksessa. Tuota vuoden 1685 painosta voi tutkia joissain kirjastoissa mikrofilmiltä.
Noissa yksityiskohdissa on siis nähtävillä luojamme PERSOONAnimi, jonka avulla luoja voidaan ”erottaa muista jumaliksi kutsutuista” olennoista – ilman sekaannuksen vaaraa.
Kävin aikoinaan monta vuotta pyhäkoulussa, peruskoulun uskontotunneilla ja rippikoulunkin, mutta en muista missään vaiheessa kerrotun, että luojallamme on ihan oma ja yksityinen PERSOONAnimi, jolla hänet voidaan erottaa muista jumaliksi kutsutuista.
Raamatussakin kun niitä jumalia on hänen lisäkseen monia. Esimerkiksi ”tämän maailman jumala” (2. Kor. 4: 4) on nimeltään Saatana, Mooses toimi eräässä yhteydessä (2. Moos. 4: 16) jumalana ja Maltan saarella Paavalin sanottiin olevan jumala (Apt. 28: 6).
Niinpä apostoli Paavalikin totesi, että ON LUKUISIA JUMALIKSI KUTSUTTUJA joko taivaassa tai maan päällä (1. Kor. 8: 5).
Koska muillakin jumalilla on persoonanimet, kuten meillä ihmisilläkin, miksipä luojamme olisi poikkeus – ihan loogista.
Kirjoituksen alussa mainitun kansikuvan kuvatekstissä kirkkoherrat toivoivat uuteen Savonlinnan seurakuntaan paikallisia vastuunkantajia.
Rohkaiskoon esimerkkini muitakin kantamaan kortensa kekoon ”Ison Kirjan” salaisuuksien avaamiseksi vesjkansalle.
Kun seurakuntia Savonlinnan kulmilla ensi vuodenvaihteessa yhdistyy, viimeistään silloin joku kirkkoherroista joutanee paikkaamaan, tuon nimen toistaiseksi kertomatta jättämisestä aiheutuneita rästihommia.
Saa nähdä, malttavatko kirkkoherrat odottaa sinne saakka, vai lähtevätkö liikkeelle jo tämän vuoden puolella.
 
 
Puruvesi -lehdessä (22.11.2012) kannustin Kerimäen kirkkoherra Toivo Loikkasta asettamaan seurakunnan omistaman, vuonna 1642 julkaistun Raamatun, julkisesti nähtäville kirjastoihin ja kinkereille.
Tavoitteena oli saada tunnettuutta luojamme persoonanimelle, jonka julistaminen kirkon piirissä on jostain syystä päässyt jäämään vähemmälle huomiolle.
Kirkkoherra lieneekin laittanut asian nopeasti vireille, koska jo pari viikkoa myöhemmin (5.12) sama lehti uutisoi piispan myöntämästä tunnustuksesta, erityisestä ansioitumisesta kirkollisessa työssä – rovastiksi nimittämisen muodossa.
Kirjoitukseni yhteydessä ollut kuva oli valitettavasti jostain syystä rajautunut osittain vajaaksi.
Toivottavasti uusi arvonimi lisää arvovaltaa ja palstatilaa siinä määrin, että tuo kuva julkaistaan uudemman kerran kokonaisena – vai mitä Topi?
 
 
 
Kiitän rovasti Toivo Loikkasta hänen asiantuntijalausunnoistaan (Itä-Savo 5.1.2013) avaamassani, vanhojen Kirkkoraamattujen painoksiin pohjautuvassa keskustelussa luojamme erisnimestä.
Muinaiselta Israelin heimolta tuo heille paljastettu nimi siis pääsi unohtumaan siksi, ettei sitä lausuttu ääneen moniin sukupolviin.
Myöhemmin alkuperäisen lausumistavan opettelu oli mahdotonta, koska sanan vokaaleja ei tiedetty. Hepreaa kirjoitettiin merkitsemällä ainoastaan sanojen konsonanttimerkit.
Varhaiskristityillä nimi oli jälleen tiedossa, koska eräässä rukouksessaan Jeesus totesi: ”Minä olen opettanut heidät TUNTEMAAN SINUN NIMESI ja opetan yhä…”(Joh. 17: 26).
Jossain vaiheessa lausumistapa on jälleen onnistuttu hukkaamaan, eikä tämän päivän ihmisillä ole siitä täyttä varmuutta.
Rovastin kanssa lienemme samaa mieltä siitä, että luojan persoonanimestä ensimmäisenä Suomen kirjakieleen lanseerattiin tuo 1642-Raamatun käyttämä Iehovah -muoto, joka jo v. 1776 painokseen on muotoutunut, paremmalta suomalaisen kielessä tuntuvaan Jehovah -muotoon.
Vähänkyrön pastori erään nettisivun mukaan opastaa, että nimeä lausuttaessa jälkimmäinen h-kirjain liudentuu pois.
Rovasti kertoi pitkään vallinneesta käsityksestä, jonka mukaan nimi kuuluu kirjoittaa ja lausua muodossa ”Jahve”.
Vaikka nimestä kuulemma ”on olemassa paljon tietoa”, tiedon lisäksi näyttää olevan paljon myös arvelua ja oppineet ovat erimielisiä ja epävarmoja.
Ehkä tuo epävarmuus kuvastuu siinäkin, missä mittasuhteessa Kirkkoraamatun kääntäjät käyttävät tuota nimeä lukumääräisesti.
BittiPiplia 2000-ohjelmalla tehty haku kertoo Jahve-sanojen määräksi v. 1992 Kirkkoraamatussa 7 kpl.
Se on aika vähän, kun hepreankielisessä Raamatussa tuota rovasti Loikkasen mainitsemaa
Teologia tuollainen ero ei ehkä haittaa, mutta matemaatikko luonnehtisi eroa ”erittäin merkitseväksi”.
Kuhmoisten kirkkoa korjattaessa, paikallinen sanomalehti uutisoi keskeltä alttariseinää löytyneestä, isokokoisin kirjaimin kirjoitetusta Jehova-sanasta.
Kirkkovaltuuston päätöksellä tuo videolla (ajassa 2.32) nähtävä seinämaalaus peitettiin paneloinnilla.
Aivan kaikki kirkolliset tahot eivät näköjään osoita luojamme persoonanimen esilletuonnissa samanlaista henkistä kypsyyttä, kuin rovasti Toivo Loikkanen Kerimäeltä.
 
 
TV7:sta tuttu teologian tohtori, Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntunen paneutui Papin pakina -palstalla (Savonmaa 5.7.2012) Torinon käärinliinan arvoitukseen. Hän muun muassa perustelee liinan aitoutta sillä, että ”keskiajalla ei ollut - - pikkutarkkaa tietoa roomalaisesta teloituskäytännöstä”. Tuon tiedon puutteen vuoksi käärinliinan valmistaminen Jeesuksen ”mittojen” mukaan olisi keskiajalla ollut siis mahdotonta.
Kysynkin, oliko kaikki suullinen ja kirjallinen perimätieto tuosta roomalaisesta teloituskäytännöstä tosiaan kadonnut keskiaikaan mennessä?
Jos oli, niin mistä ihmeestä se tieto on sitten voinut pulpahtaa tämän päivän asiantuntijoiden käyttöön, kun he voivat todeta liinassa olevien merkkien vastaavan Jeesuksen ajan roomalaista teloituskäytäntöä.
Jos tieto tuosta teloituskäytännöstä olisi kirkkoherran väitteen mukaisesti kadonnut jo ennen keskiaikaa, tietoa ei käsittääkseni olisi käytettävissä tänäkään päivänä.
Tietämys roomalaisesta teloituskäytännöstä olisi kadonnut historian hämärään.
En osaa arvioida missä määrin teologisessa tiedekunnassa opiskellessa on ehditty paneutua näihin asioihin, mutta minun tietääkseni Raamattu on kirjoitettu jo ennen tuota keskiaikaa.
Samoin tiedän, että Raamatussa kerrotaan Jeesuksen olleen mies (Matt. 1: 25), Jeesusta ruoskittiin ennen teloitusta (Matt. 27: 26) ja teloituksen jälkeen Jeesuksella oli naulojen reikiä käsissään (Joh. 20: 25,27).
Näistä luetelluista seikoista, asiantuntija Juntusen mukaan, liinaan on piirtynyt ”häkellyttävän tarkat yksityiskohdat”.
Minulla henkilökohtaisesti ei ole mitään tarvetta ottaa kantaa Torinon käärinliinan aitouteen eikä myöskään siihen kuinka tuo liina on syntynyt.
Edellä kertomani tietämyksen perusteella kuitenkin näen, että esimerkiksi keskiajalla elänyt munkki olisi voinut Raamatusta löytää nuo samat ”pikkutarkat tiedot” roomalaisen teloituskäytännön uhriinsa jättämistä vaurioista, jotka minäkin löysin.
Ne on kerrottu niin selvästi, että esimerkiksi Jeesuksen sukupuoli tuskin olisi jäänyt epäselväksi edes nunnalle.
Pyhäinjäännöstä uskonsa tueksi tarvinneella henkilöllä, pellavaliinaa töhriessään, olisi siis noiden tietojen perusteella ollut mahdollisuus sijoittaa punaiset, ruskeat ja keltaiset täplät sopiviin kohtiin, muodostaen liinaan ”häkellyttävän tarkat yksityiskohdat” noista dosentti Juntusen mainitsemista seikoista – myös keskiajalla.
Teoksesta ei välttämättä olisi tullut ”Torinon käärinliinaa” mutta kuitenkin kohde jonka puolesta jotkut tahot voisivat kiihkoilla vielä tänäkin päivänä.
Juntusen mukaan tuohon Torinon liinaan ”käärittynä Jeesuksen ruumis kirkollisen perinteen mukaan haudattiin”.
Väitteen perusteella Jeesuksen hautaamisen aikaan siis, kirkon piirissä oli käytössä perinteeksi muodostunut tapa haudata vainajat liinaan käärittynä.
Erkki Turunen (Savonmaa 19.7.2012) puuttui asiaan ehdollistamalla dosentti Juntusen väitteen Jeesuksen ruumiin hautaamisesta ”kirkollisen perinteen” mukaan.
Aiemmin Johanna Tykkyläinen (Savonmaa 24.5. 2012) Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkisen (Itä-Savo 25.5. 2012) säestyksellä esitti, että kristillisen kirkon syntymäpäivä on helluntai.
Tekstiyhteys paljasti, että ainakin Häkkinen tarkoitti juuri sen vuoden helluntaita, jolloin apostolit täyttyivät pyhällä hengellä.
Jeesus kuoli ja haudattiin aikanaan. Vasta hautajaisten jälkeen tuli tuo helluntai jolloin, piispa Häkkisen mukaan, kirkko perustettiin.
Siis aivan syystä Turunen ihmetteli kirkkoherra Juntusen näkemystä jonka mukaan ”kirkollinen perinne” oli käytössä JO Jeesusta haudattaessa?
Turunen ei suinkaan ole tämän ajatuksensa kanssa yksin.
Lasaruskin aikoinaan oli sotkeutuneena käärinliinoihin – omaksi onnekseen vain fyysisesti.
 
 
Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntusen vastineessa allekirjoittaneelle (Savonmaa 30.8.2012) saattoi olla pieni huolimattoman lukemisen tai kirjoittamisen aiheuttama ”kielellinen sekaannus”.
Juntusen tekstistä nimittäin sain sellaisen vaikutelman, että allekirjoittanut olisi kirkkoherran pakinaan kohdistamassaan ”kritiikissä” OLETTANUT käärinliinojen tehtailijaksi MUNKKIA.
Tällaista ajatusta en myönnä sisältyvän tuohon kirjoitukseeni.
Pellavaliinan töhrinnästä kirjoittaessani mainitsin (väitetyn munkin sijaan) ”pyhäinjäännöstä tarvinneen HENKILÖN”.
Aikoinaan näitä henkilöitä riitti, koska historiatietojen mukaan ”Jeesuksen käärinliinoja” oli liikkeellä ainakin useita kymmeniä.
Kuka tai ketkä liinoja valmistivat, kuka valmisti niitä itselle ja kuka myyntiin – sitä minä en tiedä. Joku taho niitä kuitenkin teki.
Liinojen uskottavuuden vuoksi tekijöillä oli ehkä hyvä olla jonkinlainen käsitys siitä, millaisia merkkejä ja missä kohdin liinaa niitä tuli olla.
Koska osalle ostajakandidaateista saattoivat mainitsemani raamatunkohdat ”pelkästä Uudesta Testamentista” olla tuttuja, tälle kohderyhmälle suunnattuihin tuotteisiin oli hyvä saada tietoa Raamatun teksteistä.
Osa liinoista varmemmaksi vakuudeksi jätettiin ilman merkintöjä. Ehkä tällä menettelyllä vältyttiin turhilta epäilyiltä ostajan taholta.
Luonnollisesti myyjä saattoi näyttää kaukaa tulleelle pyhiinvaeltajalle vain yhtä liinaa.
Useamman eri kuosin esittely samalle asiakkaalle olisi jossain määrin nakertanut tuotteen historiallista uskottavuutta.
Voisi ajatella, että puhtaan pellavakankaan värisiin liinoihin joutui tyytymään sellainen myyjä, jolla ei ollut mahdollisuutta tutustua Uuden Testamentin teksteihin.
Mainitsemani MUNKIN otin ESIMERKKINÄ sellaisesta henkilöstä, jolla noihin teksteihin SAATTOI olla pääsy.
Olipa liinojen tekijä kuka hyvänsä, hänen tuotannolleen saattoi olla eduksi kuuluminen sopiviin sisäpiireihin.
Valveutuneet lukijathan tietävät, että vuosisatojen ajan kirkko esti Raamatun saamisen ”tavan pulliaisten” luettavaksi.
Roomalaiskatolinen kirkko piti latinaa pyhänä kielenä ja halusi estää Raamatun kääntämisen sellaisille kielille, joita oppimattomat kansalaiset ymmärsivät.
Esimerkiksi Paavi Gregorius VII halusi pitää Raamatun ”älyltään rajallisten” ihmisten ulottumattomissa.
Paavi Innocentius III puolestaan kutsui ”helmien heittämiseksi sioille” sitä, että jotkut ”harhaoppiset” käänsivät Raamatun ranskan kielelle.
Paavi Paavali IV julkaisi luettelon roomalaiskatolisen kirkon kieltämistä kirjoista. Tuossa luettelossa oli useita muille kielille käännettyjä Raamattuja.
Noihin aikoihin Raamatun lukemiseen tuli saada kirjallinen lupa piispoilta tai inkvisiittoreilta.
Mikäli joutui harhaoppisuudesta epäiltyjen listoille, saattoi joutua polttoroviolle – vääräkielisen Raamatun kanssa tai ilman sitä.
Vaihtoehtoisia ”palkintoja” Raamatun omatoimisesta lukemisesta olivat kaleeriorjuus ja elinikäinen vankeus.
Raamatun teksteihin käsiksi pääseminen on historian saatossa ollut edellä kuvatun mukaan hyvin vaikeaa ja vaarallista.
Pyhien tekstien pitäminen kielimuurin takana oli epäilemättä toimiva keino estää kansalaisia huomaamasta ristiriitoja kirkon opetusten ja Raamatun kirjoitusten välillä.
Näistä syistä voidaan olettaa, että ainakin osa noista kymmenistä käärinliinoista on valmistettu sellaisissa piireissä, jotka ovat hyvin läheisesti olleet tekemisissä kirkon kanssa.
 
 
Taannoisessa vastineessaan allekirjoittaneelle (Savonmaa 30.8.2012), TV7:sta tuttu teologian tohtori, Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntunen toi esille seikkoja, jotka käsittääkseni hänen mielestään tukevat sitä ajatusta, että ns. Torinon käärinliina on joskus ollut fyysisesti läsnä Jerusalemissa.
Tällaisen käsityksen sain lukiessani Juntusen tarinaa käärinliinakankaan kuiduista löytyneistä, Jerusalemin alueen kotoperäisten kasvien siitepölystä ja samoilta kulmilta peräisin olevasta maa-aineksesta.
Noiden löydösten todistusarvoa on syytä tarkastella lähemmin.
Siitepölyhiukkasen, lajille tunnusomainen pintarakenne, on kasvilajien tunnistamisessa yhtä luotettava tuntomerkki, kuin sormenjälki ihmisten yksilöinnissä.
Vaikka siitepölyhiukkasen elinaika on varsin lyhyt, hiukkasen kuori voi säilyä ehjänä vuosituhansia.
Tästä syystä niitä löytyy runsaasti esimerkiksi maaperästä.
Jos olisin Lähi-idän matkoillani kaapannut taskun pohjalle kourallisen maata Jerusalemin tienoilta, paikasta jossa Golgatan oletetaan aikoinaan sijainneen, taskuuni olisi todennäköisesti sujahtanut myös tuon alueen kasvien siitepölyä.
Kun matkani päätteeksi koti-Suomessa kellahtaisin uupuneena vuoteelleni ja potkisin unisena housut jaloistani, noita tomuja ja pölyjä voisi taskusta varista lakanalleni.
Kirkkoherra Sammeli Juntusen suitsuttama ”moderni arkeologia tai oikeuslääketiede” löytäisi nyt, tamperelaisten tehtaantyttöjen kutoman lakanani kuiduista, siitepölyä Jerusalemin alueen kotoperäisistä kasveista ja maa-ainesta Golgatan kunnailta.
Kourallinen "Golgatan" siitepölypitoista "pyhää maata" on lähtenyt yhden jos toisenkin pyhiinvaeltajan mukana heidän kotikonnuilleen.
Myös ilmavirtaukset kuljettavat hienojakoista maa-ainesta pitkiä matkoja.
Siitepölyä voi nousta ilmavirtausten mukana useiden kilometrien korkeuteen ja leijailla maahan huomattavien matkojen päässä siitä heteen ponnesta, jossa se on muodostunut.
Kun otetaan huomioon
Tomujen löytymisen edellytyksenä jostain kankaasta EI siis ole se, että kyseinen kangas on jossain historian käänteessä ollut lähellä sitä paikkaa, jonka tuottamia hiukkasia tekstiilin kuiduista löytyy tänä päivänä.
Kirkkoherra Juntusen mainitsemien seikkojen todistusvoima Torinon käärinliinan Jerusalemissa olosta EI siis ole häkellyttävän suuri.
Se on samaa luokkaa, kuin jos omalta lakanaltani tehtyjen löydösten perusteella, väittäisin Jeesuksen olleen matkani aikana kotimiehenä ja luppoaikoina loikoilleen vuoteellani.
 
 
 
Itä-Savo -lehdessä (7.1.2013) oli kuvat kahdesta haastatellusta, saamaansa sananrieskaan hyvin tyytyväisestä seurakuntalaisesta. Kirkkoherra Sammeli Juntunen oli juuri ravinnut heitä, kertomalla iloitsevansa uuteen Savonlinnan seurakuntaan liitetyn kolmen kappeliseurakunnan väestä, ”kuin niistä KOLMESTA itäisen maan VIISAASTA miehestä…”.
Mistäpä kirkkoherra lienee löytänyt ainekset tällaiseen vertaukseen? Vahva epäilys kohdistuu kirkkotaiteeseen ja sen luomiin mielikuviin.
Harmaiden aivosolujemme sopukoista saattaa löytyä seuraava muistikuva: Vastasyntynyt kapaloituna seimessä, vierellään vanhempansa ja kolme miestä lahjoineen – tapahtumapaikkana on talli, jonka yläpuolella loistaa tähti.
Kuulostaa hyvinkin tutulta, mutta tuo asetelma ei kuitenkaan ole historiallinen totuus.
Jumalan taholta Jeesuksen syntymästä ilmoitettiin viivyttelemättä, tietäjien sijasta, paimenille – jo saman päivän aikana.
Paimenet olivat niitä henkilöitä jotka näkivät Jeesuksen silloin, kun hän makasi kapaloituna seimessä.
Syntymästä paimenille ilmoitti enkeli, eikä minkään tähden näkymisestä ole mitään mainintaa tuona ajankohtana (Luuk. 2: 8-12, 16-18).
Raamattu ei ilmoita Jeesuksen tarkkaa ikää siinä vaiheessa, kun tietäjät saapuivat tähden ohjaamina hänen luokseen.
Tallin sijasta tietäjät ”menivät TALOON (Matt. 2: 11) ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian”.
Aikaa syntymästä oli siis jo kulunut, koska Jeesus ei enää ollut seimessä vaan äitinsä seurassa jossain talossa.
Raamattu ei myöskään kerro tietäjien tarkkaa lukumäärää – tuo luku KOLME on tuulesta temmattu.
Tähti saattoi Jeesuksen hengenvaaraan ohjaamalla tietäjät Jerusalemiin, omia sukulaisiaankin tappaneen vallanhimoisen kuningas Herodeksen luo.
Mikäli tuo valoilmiö olisi ollut Luojan asettama, se olisi osannut ohjata halutut henkilöt SUORAAN Jeesuksen luo.
Jo aiemmin Luoja oli enkelinsä avulla ilmoittanut vapahtajan syntymästä nöyrille paimenille.
Hänellä tuskin oli tarvetta ilmoittaa siitä noille PAKANAKANSOJEN ”tietäjille” (alkukielellä magoi), jotka siis olivat tähdistäennustajia tai noitia, joista Mooses oli kirjoittanut tähän tapaan:
”Keskuudessanne (Luojamme omassa kansassa) ei saa olla ketään - - enteiden tai ennusmerkkien selittäjää, noitaa - - tietäjää” (5. Moos. 18: 10-11).
Pikaisesti ajateltuna nuo ”tietäjät” saattavat hyvinkin vaikuttaa viisailta. Monesti ihmisviisaus kuitenkin raukeaa, kun asiaa tarkastellaan Luojalta saadun käsikirjan valossa.
Esimerkiksi tuo Luojamme mielestä "ILJETTÄVIÄ" (5. Moos. 18: 12) TÄHDISTÄENNUSTAJIA ohjannut valoilmiö, niin sanottu Betlehemin tähti, joka oli osallisena aiheuttamassa mittavaa poikalasten joukkomurhaa, on monen mielestä näköjään sopiva koriste-esine käytettäväksi Jeesuksen syntymän juhlinnassa – ripustettuna ikkunaan tai korkeimmalle kunniapaikalle kuusipuun latvaan.
Vielä aivan lähivuosinakin tuo saatanallinen eksytyshärpäke on paikallisen sanomalehden kuvassa roikkunut naispapin taustalla ikkunassa ja kukan muodossa lojunut kirkkoherran vieressä pöydällä.
Kaikenlaista moskaa meille onkin syötetty. Keitä tuon roskaruoan tarjoilusta on kiittäminen?
Ihmisviisauteen nojaavat uskonnolliset johtajat olivat ongelma myös Jeesuksen päivinä. Jeesus käytti seuraavia sanoja kuvaamaan hengellisesti sokeita oppaita:
”Älkää välittäkö heistä, he ovat sokeita sokeiden taluttajia. Ja kun sokea taluttaa toista sokeaa, molemmat putoavat kuoppaan” (Matt. 15: 14).
”Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne” (Mark. 7: 9).
”Turhaan he minua palvelevat, kun opettavat oppejaan, ihmisten käskyjä – te olette hylänneet Jumalan käskyn” (Mark. 7: 7-8).
Oletan, että Jeesus käyttäisi samoja sanoja monista tämänkin päivän hengellisistä oppaista ja mukamas hengellisistä johtajista.
Jeesuksen tekemästä linjauksesta voidaan vetää sellainen johtopäätös, että sellaisen lahkon suorittama Jumalan palvelus on turhaa, joka ei pidä kiinni Jumalan sanasta.
Päätän tarinan tähän, ettei arkkipiispa vaan jälleen innostu hurskastelemaan kristittyjen vainoilla.
Onko jotain vielä surkuhupaisampaa kuin se, että kun kirkon uskonnollisia johtajia oikaistaan heidän raamatunvastaisista opetuksistaan, he julkisuudessa ilmaisevat näkevänsä asian ”kirkonvastaisena propagandana” ja VIELÄPÄ ”KRISTITTYJEN VAINONA” – anna minun kaikki kestää.
 
 
Taidoin jotka yliopistokoulutettu teologi hallitsee, Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntunen (Savonmaa 27.3.2013) osasi poimia Raamatusta sopivan kohdan pakinaansa.
Käsitykseni mukaan kirkkoherra Juntunen tarvitsi tuekseen esimerkin sellaisesta Jeesuksesta, jota voisi lauhkean lampaan tavoin viedä kuin pässiä narussa, ilman vastaan vikurointia.
Jeesuksen tuli toimia pakinassa esimerkkinä, joka ei esittäisi soraääniä sosiaalisessa mediassa.
Siinä tilanteessa, jonka kirkkoherra Sammeli Juntunen oli valinnut pakinansa pohjaksi, Jeesuksen työ oli jo tullut siihen vaiheeseen jossa vangitsijoitaan ei voinut enää paeta.
Hengellinen valmistautuminen sovitustyöhön, omaan kuolemaan, oli jo tehty – muistoateriaa myöten.
Vuorossa oli antautuminen mm. ylipapeilta ja fariseuksilta, vangitsemista varten saaduille miehille (Joh. 18: 3).
Vangitsijoiden vastustaminen olisi merkinnyt kapinointia myös, Jeesuksen tänne maan päälle sovitustyöhön lähettänyttä tahoa (Joh. 7: 28-29), tuota kirkkoherra Juntusen mainitsemaa ”oikeamielistä tuomaria” vastaan.
Toisenlainen luonne Jeesuksesta löytyi, kun vääryyttä ei kokenutkaan hänen oma persoonansa, vaan se taho, joka oli hänet lähettänyt.
”Oikeamielisen tuomarin” temppeliin asettuneet rahanvaihtajat ja muut markkinamiehet saivat kylmät kyydit ja tiesivät missä päin on ulko-ovi (Joh. 2: 13-15).
Temppelin siivoamisen seurauksena ”ylipapit ja kirjanoppineet - - miettivät, kuinka saisivat hänet (Jeesuksen) surmatuksi” (Mark. 11: 18).
Fariseukset vetivät herneet neniinsä myös silloin, kun Jeesus jutteli heille asiaa siitä, kuinka käy IHMISTEN LUOMIEN PERINTEIDEN VIETTOON osallistuvan henkilön, Jumala-suhteelle (Matt. 15: 1-9, 12).
Tuolloinkin omanarvontuntoisten henkilöiden uskottavuus kansan silmissä oli vaakalaudalla.
Näiden esimerkkien valossa tuntuu jo uskottavalta, että Jeesuksen asenteella olisi kyetty ärsyttämään myös tämän päivän ”sosiaalisessa mediassa” – vai mitä Sammeli?
Papin puhuessa omiaan ohi Raamatun, esimerkiksi lehden palstalla, Jeesuksen antaman esimerkin osoittama hoito on parasta lääkettä myös tänä päivänä.
Ei ole mitään syytä hyssytellä tapahtunutta toteamalla vain, että ”kylläpäs pappi puhui taas hyvin”.
Asioihin puuttuminen auttoi kansaa huomaamaan uskonnollisten johtajien väärinteot silloin Jeesuksen päivinä.
Jeesuksen antaman esimerkin mukaisesti, myös tämän päivän papeille on suotava mahdollisuus huomata, kenen asialla ovat.
Muistaakos muuten joku, mitä ovatkaan ne kristukset, jotka juttelevat vähän niin kuin vastoin sen oikean Kristuksen näkemyksiä…a…a…a…no, jotain kristuksiahan nekin ovat (1. Joh. 2: 18).
Pakinassaan kirkkoherra Sammeli Juntunen myös varoitti sortumasta herjaukseen yleisönosastoissa yms. Nähtäväksi jää kuinka kirkkoherra rikkureita rankaisee.
Ehkäpä hän kieltäytyy saarnaamasta jonain sunnuntaina, jos seurakuntalaiset eivät ole kilttejä. Pelottava ajatus eikö vain.
Kannattaisiko varmuuden vuoksi jäädä pois kirkosta ettei koe pettymystä, jos pappi ei pönttöön ilmestykään.
Pelote on kyllä niin suuri, että ainakaan rippipastori ei jatkossakaan rohkenisi syyllistyä tuohon tekoon, jonka kirkkoherra Sammeli Juntunen nimesi.
Toivottavasti kaikki kriminaalit tulivat synnintuntoon, että kirkkoherran ei tarvitsisi ryhtyä sanktioihin.
Ohjatessaan sauvallaan, kirkkoherran on syytä kaitsea laumaansa melko hellästi, sillä nykyisellään Suomen rikoslaki EI TUNNE herjaus-käsitettä.
Niinpä herjaukseksi katsomansa synnin perusteella kirkkokuria käyttävä kirkonherra, voisi itse joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen maallisessa tuomioistuimessa.
 
 
 
Rovasti Toivo Loikkanen kirjoitti (Savonmaa 14.1.2015), että hänen edustamansa kirkon ”sakramentit - - kaste ja ehtoollinen - - ovat kirkon tuntomerkkejä - - Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimituksia”.
Loikkanen myös katsoo, että kyseisellä kirkolla on ”OIKEA virka” ja ”OIKEAT sakramentit” ja että siitä linjasta poiketen Luther-Säätiön alaisuudessa toimiva lähetyshiippakunta (LHPK) ”ON OMINUT kirkon tuntomerkit itselleen”.
Ennen kuin tuon epäkohdan vuoksi alamme vetää itkupotkuraivareita ja repiä pelihousujamme, on syytä tutustua verrattomaan ’www.rippikoulu.info’ -internetsivustoon.
Siellä kukin taho voi arvioida OMIEN ”sakramenttiensa” oikeellisuutta ja niiden olemassaolon oikeutusta, sivuston välilehdillä ’Ehtoollinen’ ja ’Kaste’.
 
 
 
Savonlinnan seurakunnan johtava kappalainen Kari Rossi (Itä-Savo 19.1.2014) osoitti esimerkillisen tervettä suhtautumista kirkon marttyyrikertomuksiin ja ristiretkiin.
Kuitenkin tukeutuminen ajatukseen, ”että KRISTINUSKON olemukseen ei kuulu minkäänlaisen väkivallan käyttö evankeliumin julistuksessa” särähti korvassa.
Perusteet sortuvat jo Kari Rossin mainitsemien ristiretkien myötä ja esimerkkejä väkivallasta löytyy lähempääkin, ihan kotimaakunnasta.
Eteläsavolainen kirkkoherra oli syytettynä miehen taposta. Uhrin tilaa läheltä seurannut hänen poikansa ajoi kannetta, joka käräjillä kuitenkin hylättiin – kirkkoherra oli lyönyt miestä VAIN kolme kertaa.
Kun puhutaan ”evankelioinnista ilman väkivaltaa”, on syytä erottaa toisistaan KAKSI ERI KÄSITETTÄ; ensinnäkin Jeesuksen alulle panema VÄKIVALLATON (Matt. 26: 52) KRISTILLISYYS, ja toiseksi kirkkoisien omiin vallantarpeisiinsa kehittämä VÄKIVALTAINEN KRISTINUSKO (Matt. 13: 24-30, 36-43).
Tarinassaan Kari Rossi onnitteli myös syntymäpäiväsankaria, kun emerituskirkkoherra Jorma Marjokorpi täytti 70 vuotta, vaatimattomasti ilman lahjoja ja puheita juhlien.
Syntymäpäivien vietosta kertoo myös Raamattu; faraon päivillä leipuri hirtettiin ja Herodeksen päivillä leikattiin eräältä mieheltä pää irti (1. Moos. 40: 20-22; Matt. 14: 6-10).
Syntymäpäiviään juhlivat olivat siis pakanakansoihin kuuluvia – vieläpä sellaisiin kansoihin, jotka sortivat Jumalan kansaa.
Historian kirjat tietävätkin kertoa, että Jumalan kansa on vieroksunut syntymäpäivien viettoa. Israelin heimon ja siitä juontuvan juutalaisuuden lisäksi syntymäpäivien vietto ei kuulunut myöskään varhaiskristittyjen tapoihin.
Kristillisyys hylkäsi niiden vieton, pakanallisena tapana, vielä 300-luvulle saakka.
Syntymäpäiväonnittelut, -lahjat ja -kynttilät ovat peräisin taikuudesta ja pakanauskonnoista. Niillä päivänsankari suojeltiin demoneilta tulevan vuoden ajaksi.
Kappalainen Kari Rossin sanoihin viitaten, vaatimattomuus merkkipäivän vietossa saattaa toki kuulua KIRKONMIEHELLE.
Mutta koska: "jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös HYÖDYLLINEN opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, KASVATUKSEKSI VANHURSKAUDESSA" (2. Tim. 3: 16), varhaiskristittyjen antaman mallin mukainen syntymäpäivien vietosta kokonaan pidättäytyminen sopii puolestaan KRISTITYLLE.
 
 
 
Sammeli Juntunen näytti timpurintaitonsa (IS 24.12.2015) osumalla naulan kantaan todetessaan ”ettei mikä tahansa uskonpuhe ole puhetta Jumalasta eivätkä amatöörien verkkokeskustelutkaan sellaiseksi riitä”.
Ihan aiheesta kirkkoherra on huolestunut – rippipastori on tiedostanut tuon saman ongelman.
Nimittäin, taannoin erään kirkkoherran ylläpitämällä keskustelupalstalla internetissä eräs nimimerkki Amalia avasi keskustelun jossa hän halusi tietää lisää Jumalasta.
Jo seuraavan keskustelijan toimesta viestiketju siirtyi sivuraiteelle jonne myös palstan pitäjä amatöörimäisesti seurasi laumaansa.
Niinpä Amalia myöhemmin joutui toteamaan, että kirjoitukset eivät mitenkään käsittele hänen aloittamansa viestiketjun aihetta.
Vielä yli vuotta myöhemminkään tuo amatööri ei ollut viestiketjussa tehnyt elettäkään ratkaistakseen Amalian ongelman.
Lehtiartikkelin kuvatekstin mukaan ”JUNTUSTA ON ASKARRUTTANUT pitkään, MITEN JUMALAN VOI TAVOITTAA”.
Nuo sanat selittävät hyvin pitkälle Amalian jäämisen tietoa vaille teologin palstalla.
Kun teologisessa tiedekunnassa itselle on tarjoiltu lusikalla, elämän vettä edelleen muille ei ole ammentaa kauhalla.
Sammeli Juntusen sanoja lainatakseni, Amalia voi alkaa sammuttamaan hengellistä janoaan www.rippikoulu.info/jumala.html -sivulla siten, että "Jumalasta puhutaan inhimillisin sanoin ja ymmärrettävästi niin, että se saavuttaa nykyihmisenkin ja on kansantajuisena kenen tahansa asiasta kiinnostuneen luettavissa".
Siellä jos missä puhutaan Jumalasta, kuten Juntusen tuoreen kirjan nimi tahtoo.
Sieltä käsin Jumalan jäljille voi päästä ”kaatamalla kumoon järjen päätelmät ja kaiken, mikä nousee ylpeänä vastustamaan Jumalan tuntemista” (2.Kor. 10:4-5).
 
 
 
Matti-Pekka Parkkisen tekstissä (Savonmaa 9.12. 2015) ajateltiin esivallan kunnioittamisen perinteen pohjautuvan Raamattuun. Roomalaiskirjeen 13. luvun neljäs jae sanookin esivallasta: ”Se on Jumalan palvelija ja panee täytäntöön väärintekijälle kuuluvan rangaistuksen”.
En kuitenkaan löytänyt viitteitä siitä, että täysin arvostelun yläpuolella olisivat tuon hallintokoneiston yksittäiset jäsenet.
Halunneeko Parkkinen poistaa arvostelun ilon kirjoittamalla, vapaan tiedonsaannin antavan kansalaisille edellytykset arvostella päättäjiä ja siitä seuraavien negatiivisten tuntemusten johtavan barbaarisuuteen ja yhteiskunnan kriisiin.
Löytyisikö parempaa esivallan arvostamista kuin se, että omia etujaan tavoittelevien hyväveli-ryhmittymien tekemiset tuodaan kansalaisten toimesta julki, jotta tilalle saataisiin oikeudenmukaisempi hallinto.
Silloinhan nimenomaan arvostetaan esivaltaa, esivallan olemassaoloa – jumaloimatta vallassa sillä hetkellä olevia epäpäteviä yksilöitä.
Apostoli Paavali, joka muutamaa vuotta aiemmin oli kirjoittanut kristityille ohjeeksi nuo roomalaiskirjeen sanat, ilmeisesti itsekin epäili joidenkin virkamiesten kykyä toimia alaistensa parhaaksi.
Oman henkikullan ollessa katkolla, juutalaisten johtomiesten syyttämänä Kesareassa, Paavali ei luottanut paikallisten virkamiesten kykyihin, vaan osoitti arvostuksensa esivaltaa kohtaan lähtemällä hakemaan oikeutta keisarilta saakka (Apt. 25.1-12).
Esivallan arvostuksestaan huolimatta, Roomassa Paavalille omakohtaisesti konkretisoituivat kuningas Salomon toteamat viisaat sanat: ”ihminen hallitsee toista (ihmistä) tämän onnettomuudeksi” (Saar. 8:9).
Yleisesti ottaen ajateltuna, itseään täynnä oleva virkamiespyrkyri varmaan mielellään haluaisi, kansalaisten ”esivallan kunnioittamisen” mahdollistavan juuri sen, että hän itse kavereineen saisi paistatella vallan kahvassa mahdollisimman kauan – ilman arvostelua.
Isosta kirjasta tekstin loppuun repäisty loppukaneetti sopinee paremmin muuhun tehtävään – olisiko tekstin pohjaksi konsultoitu paikallista teologia.
 
 
 
Kiitos Toivo Loikkanen siitä, että vielä kertasitte (IS 1.8.2015), kristinuskon ja kansallisuusaatteen joskus liittoutuneen tavalla, joka on kristillisen uskon vastaista.
Vuoden 2014 kristilliseksi kirjaksi valitun Suomen pyhä sota – papit jatkosodan julistajina -teoksen myötä asia onkin ollut mukavasti esillä.
Rovastin muistutus oli hyväksi niille lähimmäisillemme jotka eivät kirjaa ole vielä lukeneet.
Erään lähteen mukaan tuo kirja on aiheuttanut raivonpurkauksia kirkkohallituksessa.
Jos Topi olet liikkunut piireissä jotka asiasta tietävät, olisi mukava kuulla tarkemmin mistä syystä nuo purkaukset ovat johtuneet – vaikkapa seuraavassa papin pakinassa.
Ehkäpä tuolta www.rippikoulu.info/sota.html -sivulta netistä löytyvä kommentoitu referaatti auttaa kirjan julkaisutarpeen ymmärtämisessä, sisällön sulattelussa ja ennen kaikkea siinä raivon hallinnassa.
 
 
Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan Kahtamoinen -lehdessä (21.3.2013) kerrottiin erään inkeriläisen suvun, vuodelta 1642 peräisin olevasta Raamatusta. Tuo kirja on ensimmäistä suomen kielellä ilmestynyttä koko Raamatun painosta (BIBLIA, Se on: Coco Pyhä Ramattu Suomexi).
Vuosisataisen ajan hampaan lisäksi tuo kirjayksilö on pelastunut Neuvostoliiton miliisin käsistä ja säilynyt venäläisten ja saksalaisten rintamalinjan välissä, kirjan omistajien piilotellessa metsässä tykistötulelta – Raamattu mukanaan säkissä.
Eipä ihme, että kirjan omistavat iäkkäät sisarukset uskovat Raamatullaan olleen siunaava varjelus sodan aikana.
Jos varjelusta oli, mikä mahtoi olla varjeluksen tarkoitus?
Artikkelin yhteydessä oli kuva 2. Mooseksen kirjan alkulehdeltä, jossa nähtävästi kuvataan Israelin kansan orjuutusta Egyptin maassa.
Oliko varjeluksen tarkoitus se, että mikkeliläiset vuonna 2013 näkevät lehden sivulla taiteilijan näkemyksen siitä, kuinka Jaakobin heimo raatoi egyptiläisen työnjohdon alaisuudessa – tuskinpa.
Kenties uskottavampi selitys tuon kirjayksilön säilymiselle löytyy pari aukeamaa myöhemmin, 2. Mooseksen kirjan, luvun 4 lopusta.
Jakeen 31 jälkeen, ennen viidennen luvun alkua on selitysosa, jonka ensimmäisen rivin lopussa mainitaan luojamme persoonanimi.
Ehkäpä luoja halusi tuon kirjaharvinaisuuden säilymisen myötä muistuttaa meitä nimestään, josta hän totesi Moosekselle; ”tämä on minun NIMENI iankaikkisesti, ja näin minua kutsuttakoon sukupolvesta sukupolveen” (2. Moos. 3: 15).
Toimittaja ei tainnut tätä tietää, koska näpsäisi kuvan lehteilemättä teosta riittävän pitkälle. Aika hyvin kirkko onkin osannut olla kertomatta tästä asiasta – toimittaja ei ole yksin.
Kävin aikoinaan monta vuotta pyhäkoulussa, peruskoulun uskontotunneilla ja rippikoulunkin, mutta en muista missään vaiheessa kerrotun, että luojallamme on ihan oma ja yksityinen PERSOONAnimi, jolla hänet voidaan erottaa muista jumaliksi kutsutuista. Raamatussakin kun niitä jumalia on hänen lisäkseen monia.
Esimerkiksi ”tämän maailman jumala” on nimeltään Saatana (2. Kor. 4:4), Tuomas kutsui luojamme ainosyntyistä poikaa, Jeesusta, ”Jumalakseen” (Joh. 20: 28), mahtavia miehiä, tuomareita sanottiin ”jumaliksi” (Ps. 82: 1-6) ja Mooseskin toimi eräässä yhteydessä ”jumalana” (2. Moos. 4:16).
Koska muillakin jumalilla on yksilöivät persoonanimet josta heidät tunnistetaan, kuten meidät ihmisetkin, miksipä sitten luojamme olisi poikkeus – ihan loogista.
Vallinneen käytännön vuoksi keskuudessamme elää henkilöitä jotka ovat vakuuttuneita siitä, ettei tätä nimeä löydy Raamatusta.
Vahinkoa paikataan nyt julkaisemalla kuva tuolla aiemmin mainitun raamatunkohdan selitysosasta. Kuvaan on lisätty nuoli osoittamaan luojamme persoonanimen sijainti.
Lisäksi taustakuvan päälle on liitetty suorakaiteen muotoinen pala vuoden 1845 Raamatusta, sen rekisterin sivulta 32, jonka teksti nykysuomeksi kuuluu näin:
”Jumalan olennollinen ja oma nimi, jolla hän itsensä muista, jotka jumaliksi kutsutaan, erottaa, on se nimi Jehovah”.
Vähänkyrön pastori erään nettisivun mukaan opastaa, että tätä nimeä lausuttaessa jälkimmäinen h-kirjain liudentuu pois, eli se jätetään lausumatta.
Aihetta on käsitelty myös mm. Itä-Savo -lehdessä. Luojamme lienee siinä määrin globaali ilmiö, että hän tuntee nimensä myös muissa hiippakunnissa.
Tuomas ja muut vielä epäilevät voivat tarkistaa asian netistä. Toista Mooseksen kirjaa vuoden 1642 Raamatusta pääsee selaamaan Kansalliskirjaston Aarteet -kokoelmasta.
Sieltä avautuvasta pdf-tiedostosta klikataan 5 sivua eteenpäin, jolloin päästään Raamatun sivulle 34, jossa tuo yksityiskohta esiintyy.
 
 
© maalaispastori Kiminkinen