Kirkolliskokouksen vuonna 1999 hyväksymä Katekismus kertoo, että ehtoollinen on ”Jeesuksen asettama pyhä ateria”, jossa Jeesus antaa ”meille ruumiinsa ja verensä syötäväksi ja juotavaksi”. ”Ehtoollisen leipä ja viini ovat Kristuksen TODELLINEN ruumis ja veri. Vaikka emme voi ymmärtää tätä SALAISUUTTA.”. Katekismus (2000) s. 90.
”Alttarin sakramenttiin” näyttää siis liittyvän ”salaisuus”, jota kristinoppiehdotuksen kirjoittaja piispa Eero Huovinen, hänelle nimetty palauteryhmä, tuon palauteryhmän sihteerit; teologian lisensiaatti Matti Poutiainen ja toimittaja Leena Huima, piispainkokouksen edustajat syksyllä 1998 ja kirkolliskokouksen edustajat 12.11.1999 EIVÄT YMMÄRTÄNEET.
Katekismuksen perusteella tuo alttarin sakramentti näyttää perustuvan erääseen iltaan, jolloin Jeesus oli viettämässä juutalaisuuteen kuuluvaa pääsiäisjuhlaa 12 opetuslapsensa seurassa.
Katsotaanpa oliko tuossa hetkessä jotain sellaista, jonka perusteella on syytä viettää sakramenttia johon liittyy YMMÄRTÄMÄTÖN SALAISUUS.
Juutalaisia heidän pääsiäis-juhlansa (pesah) muistutti siitä, että he olivat kokeneet suuren vapautuksen Egyptin orjuudesta 1500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua (2. Moos. 12: 1-3, 6-8, 11-14, 17-18, 24-27, 42, 47, 50).
Pesah-juhlaa vietettiin vuoden ensimmäisessä kuussa (nisankuu), sen 14. päivä. Juutalaisena Jeesus luonnollisesti osallistui pesahin viettoon (Matt. 26: 17-20).
Apostoli Paavali kertoo tapahtuneen seuraavaa:
”Herra Jeesus sinä yönä, jona hänet kavallettiin, otti leivän, kiitti, mursi ja sanoi: ’Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan; tehkää tämä minun MUISTOKSENI.’ Samoin hän otti myös maljan aterian jälkeen ja sanoi: ’Tämä malja on UUSI LIITTO minun veressäni; niin usein kuin te juotte, tehkää se minun MUISTOKSENI’ (1. Kor. 11: 23-25).
Paavali jatkaa: ”Sillä niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tämän maljan, te JULISTATTE HERRAN KUOLEMAA, siihen asti kuin hän tulee”.
Paavali näyttää ymmärtävän, että JOKA KERRAN "kuin te syötte tätä leipää ja juotte tämän maljan, te JULISTATTE HERRAN KUOLEMAA".
EI suinkaan niin, että leipää ja viiniä tuon tapahtuman muistoksi tulisi nauttia MAHDOLLISIMMAN USEIN.
Kristillisyyden perustaja PANI ALULLE JUHLAN jolloin muistellaan hänen KUOLEMAANSA – se on siis Jeesuksen KUOLEMAN MUISTOJUHLA.
Se on ainoa juhla, jota Jeesus käski seuraajiensa viettää. Siten se on varmasti erityisen tärkeä juhla.
”Ensimmäisenä pääsiäisenä”, juutalaisten Egyptistä vapautumisena, lampaan karitsan uhraaminen pelasti juutalaisten esikoislapset (2. Moos. 12: 21-23, 29).
Sen sijaan ”meidän pääsiäislampaamme, Kristus, teurastettu” (1. Kor. 5: 7) on suurempi pääsiäisuhri, jonka avulla KOKO IHMISKUNTA voi saada paljon suurenmoisemman pelastuksen (Joh. 3: 16).
Sen vuoksi, juutalaisen pääsiäisen sijaan, kristittyjen on syytä viettää tuota Kristuksen kuoleman muistojuhlaa.
Juutalaisen kalenterin vuorokausi kesti auringonlaskusta auringonlaskuun. Tämä seikka tarkoittaa sitä, että auringonlaskun jälkeen vietettävää pesah-juhlaa seuraavan yön jälkeen, oli vasta tuon 14:nen päivän ”päivä” eli kyseisen vuorokauden VALOISA jakso.
Kun Jeesus tuolloin surmattiin, elettiin siis vielä tuota samaa päivää, kuin edellisiltana auringonlaskun jälkeen pesah-juhlaa vietettäessä.
Jeesus siis asetti muistojuhlansa samana päivänä jona hän myöhemmin itse kuoli – nisankuun 14. päivä.
Juutalaisen pääsiäisen ajankohta, nykyisin käytössä olevassa gregoriaanisessa kalenterissa, vaihtelee vuosittain – samoin kuin myös kristikunnan pääsiäinen.
Kristillisyyden alkuaikoina monet pitivät kiinni alkuperäisestä tavasta ja järjestivät muistojuhlan (Herran illallisen) juutalaisen kalenterin mukaisena ajankohtana joka vuosi 14. nisankuuta. Heitä alettiin nimittää kvartodesimaaneiksi, joka tarkoittaa ”neljästoistalaisia”.
Kristus kuoli ja haudattiin perjantaina. Sapatin (lauantain) jälkeisen päivän (sunnuntain) koittaessa hän oli jo ulkoilemassa (Matt. 28: 1-9).
Eräät tahot arvelivat ylösnousemuspäivän olevan kuolinpäivää merkittävämpi. Noin vuonna 190 Rooman piispaksi valittu Victor, otaksui, että Herran illallista tulisi viettää sunnuntaina ja hän painosti Aasian seurakuntiakin siirtymään tähän käytäntöön.
Jeesus oli kuitenkin käskenyt viettää kuolemansa, EI ylösnousemuksensa, muistojuhlaa. Niinpä vähäaasialaisia edustanut efesolainen Polykrates kieltäytyi Victorin esittämästä mallista, vedoten evankeliumin mukaiseen apostoliseen auktoriteettiin: ”Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä” (Apt. 5: 29).
Vastaukseen tyytymätön piispa Victor EROTTI kaikki aasialaiset kirkot. (Eusebiuksen Kirkkohistoria, V kirja, luku 24 ja Antiquites of the Christian Church, kirja 20, luku 5).
Vuonna 325 kutsuttiin pakanakeisari Konstantinuksen toimesta koolle ekumeeninen Nikean kirkolliskokous, tarkoituksena selvittää kristityiksi tunnustautuvia jakavat kysymykset Rooman valtakunnassa.
Kokouksessa päätettiin, että kaikkien vähäaasialaisten tuli mukautua Rooman menettelytapaan.
Tästä lähtien kvartodesimaanit tuomittiin kerettiläisiksi ja skismaatikoiksi ja vuonna 341 Antiokian kirkolliskokous antoi määräyksen HEIDÄN EROTTAMISEKSI kirkosta.
ROOMAN KIRKKO teki todeksi heidän kohdallaan Paavalin sanat; ”kaikki, jotka tahtovat elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa, JOUTUVAT VAINOTTAVIKSI” (2. Tim. 3: 12).
Eräs arvostettu historiateos toteaa: “Yhä suuremmaksi myös kasvoi niiden lukumäärä, joita ULKONAISET VAIKUTTIMET ajoivat kirkon helmaan - - piispanvirat olivat - - niin hyvätuloisia paikkoja ja niiden haltijoilla oli niin paljon valtaa, että ne houkuttelivat kunnian- ja vallanhimoisiakin miehiä - - KIRKKO - - EI OLLUT ENÄÄ ’pyhien yhteys’.” (Kansojen historia (1957), osa 6, s. 417- 418).
Valtaa tavoittelevat henkilöt tekivät omien käsitystensä mukaisia MUUTOKSIA sen sijaan, että olisivat totelleet juhlan alullepanijaa Jeesus Kristusta.
Apostoli Paavalin sanat olivat toteutuneet: ”Minä tiedän, että minun lähtöni jälkeen teidän keskuuteenne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä, ja teidän omasta joukostanne NOUSEE MIEHIÄ, JOTKA VÄÄRÄÄ PUHETTA PUHUVAT, VETÄÄKSEEN OPETUSLAPSET MUKAANSA” (Apt. 20: 29,30).
Sittemminkään kristikunta EI ole kyennyt palaamaan, alkuperäiseen Jeesuksen tekemään järjestelyyn, vaan on osoittanut olevansa LUOPUMUKSEN INSTITUUTIO – pysyvästi.
”Katsokaa, ettei kukaan saa TEITÄ saaliikseen järkeisopilla ja tyhjällä petoksella, pitäytyen ihmisten (itsensä tekemiin) perinnäissääntöihin - - eikä (kuten pitäisi) Kristukseen” (Kol. 2: 8).
Papisto on siis luonut päivänselvästä asiasta (itselleenkin) salamyhkäisen ehtoollis-rituaalin, jonka nauttiminen mahdollisimman usein, voi etenkin asiaan perehtymättömästä maallikosta tuntua hyvinkin tarpeelliselta. ”Petturit menevät yhä pitemmälle pahuudessa, eksyttäen ja eksyen” samalla itsekin (2. Tim. 3: 13).
Samalla papisto turvaa omaa olemassaoloaan, koska kaikkien mieleen ei helposti juolahda se, että herran illallisen viettämiseenkään ei tarvita palkattua pappisluokkaa, vaan sen voi laittaa toimeksi ilman yliopistossa suoritettua teologista loppututkintoa.
Juutalaista pesah-juhlaa vietettiin KERRAN VUODESSA – se oli siis VUOTUISjuhla. On johdonmukaista viettää myös Jeesuksen kuoleman muistojuhlaa VAIN kerran vuodessa.
Vuonna 2016, Jeesuksen aikaisesta kalenterista meidän kalenteriimme suhteutettuna, Jeesuksen asettaman AINOAN juhlan, hänen KUOLEMANSA MUISTOJUHLAN, ajankohta on maaliskuun 23. päivän iltana, auringonlaskun jälkeen.
 
 
© maalaispastori Kiminkinen