Herrat, piispa Seppo Häkkinen (25.5.2012), Esko Aspivaara (5.6.2012) ja Krister Lindén (14.6.2012) ovat Savonlinnassa ilmestyvässä Itä-Savo -lehdessä ansiokkaasti avanneet keskustelua uskonnollisuuden muutoksesta, uskontojen tarkoituksesta ja uskontojen varjolla tehdyistä valtapyrkimyksistä.
Pieni pohtiva tarkastelu näiden aiheiden tiimoilta lienee vielä paikallaan. Tämän kirjoituksen voidaan katsoa olevan jatkoa noiden edellä julkaistujen kirjoitusten sarjaan.
Viime aikoina on pistänyt silmään se, että kirkonmiehet mielellään tuputtavat mahdollisimman monia asioita kirkkonsa ansioksi.
Pohjimmiltaan se on ihan ymmärrettävää, koska kirkon olemassaolo on riippuvainen kirkon saamasta suosiosta ja kirkonmiehen talous puolestaan on riippuvainen kirkon olemassaolosta. Silloin tekee mieli vetää kotiin päin.
Onneksi meillä kaikilla vastaavaa taloudellista painolastia ei ole, joten voimme ilman omantunnon ristiriitoja tarkastella kirkon tekemisiä, myös ilman silmissämme olevia kirkkosuotimia.
Raamattu on nykyään yleisesti saatavilla äidinkielellämme ja papistokin harvemmin enää käyttää latinaa julkisissa toimituksissaan ja lehtien palstoilla.
Siksi meillä on nyt historian saatossa poikkeuksellisen otollinen aika päästä vertailemaan Raamatun sanoman ja papiston sanomisten poikkeavuutta tai niiden mahdollista yhtenevyyttä.
Joskus saattaa nimittäin käydä niinkin, että jos kirkonmies erehtyy hyvän päivän toivotuksen lisäksi sanomaan jotain muuta, se voidaan Raamatun avulla todeta paikkaansa pitämättömäksi.
Nykyaikana tällaista vertailua saanee tehdä vapaasti, joutumatta Raamattu omassa kaulassaan polttoroviolle.
Saattaapa olla, että tällainen pimeän keskiajan jälkeen Eurooppaan saavutettu sivistystaso ja tietämys ovat heikentäneet kristinuskon valtaa Länsi-Euroopassa ja tehneet suomalaistenkin suhteesta kirkkoon ”jännitteisemmän”, kuten piispa Seppo Häkkinen mainitsi.
Häkkisen mukaan ”Helluntai on kristillisen kirkon syntymäpäivä”. Tekstiyhteys paljastaa, että piispa Häkkinen tarkoittaa sen vuoden Helluntaita, jolloin apostolit täyttyivät pyhällä hengellä.
Väite on vähintään mielenkiintoinen, kun ottaa huomioon, että Raamatun teksteissä sana ”kirkko” mainitaan NOLLA kertaa.
Samoin Raamattu välttää sanan ”syntymäpäivä” käyttöä tuon pyhän tapahtuman yhteydessä.
Se on ymmärrettävää, koska syntymäpäivien vietto kuului Israelin heimoa sortaneiden pakanakansojen, kuten Egyptin (1. Moos. 40: 20) ja Rooman valtakunnan (Matt. 14: 6) tapoihin.
Raamatun tavoin maailmallinenkaan historia ei millään muotoa tue ajatusta, että syntymäpäivien vietto olisi tuolloin kuulunut juutalaiseen elämänmenoon – saati sitten Kristuksen seuraajien tapoihin.
Uutisoidessaan kirkon ja valtion eroa Norjassa, sanomalehti Itä-Savo (23.5.2012) kirjoitti: ”ettei hallitus enää nimitä luterilaisen kirkon piispoja” ja ”ministerien enemmistön ei enää tarvitse kuulua kirkkoon, mutta KUNINKAAN ON yhä OLTAVA KIRKON JÄSEN”.
Kotimaa -lehti (23.2.2012) puolestaan kirjoitti Venäjän kirkossa nykyisellään ilmenevän tällaisia piirteitä:
”Perinteisesti ortodoksinen kirkko on ollut Venäjällä lähellä maan valtiomahtia”.
”Venäjällä ei voi enää nousta merkittäväksi poliittiseksi toimijaksi, ellei ole kirkkomyönteinen”.
”Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill - - on loistava puhuja - - on tietenkin venäläinen patriootti”.
”Kirkon johto ei emmi enää edes poliitikkojen opastamista” (Ilm. 17: 18).
”Oligarkit eli varakkaat liikemiehet ovat auttaneet kirkkoa merkittävästi” (Ilm. 18: 15).
Tuona helluntaina, jonka piispa Häkkinen mainitsi, hyvän paimenen lauma voi vielä hyvin.
Jeesuksen ja hänen opetuslastensa ennustamat väärät profeetat ja luopumus kuitenkin tekivät tuloaan. (Apt. 20: 29-30; 2. Tess. 2: 3; 2. Piet. 2: 1-3).
Lopulta jossain vaiheessa kristittynä alkoi pitää itseään sellainenkin yhteisö jolla oli palkattu pappisluokka, joka oli liittoutunut ”maan kuninkaiden” (Ilm. 17: 1-2) kanssa valtion uskonnoksi.
Kirkon ja valtion muodostaman suhteen ylläpitoon tarvittiin vallankäytön välineitä Raamatusta. Yksi sellainen löytyi aivan sen alkulehdiltä:
”Ja Herra Jumala otti ihmisen ja pani hänet Eedenin paratiisiin VILJELEMÄÄN ja VARJELEMAAN sitä” (1. Moos. 2: 15).
Tällä tarkoitettaneen elannon ottamista maaperästä kestävän kehityksen periaatteella, ilman maaperää köyhdyttävää tehomaataloutta.
Myös patrioottiset tahot katsoivat, että ihmisen tehtävä on viljellä ja varjella maata. Varjelemisella he kuitenkin tarkoittivat maan (valtion) aseellista puolustamista – aika kaukaa haettu – turhan kaukaa.
Vallanvälineenä väärissä käsissä se on kuitenkin toiminut mainiosti.
Raamatusta ei löydy viitteitä siitä, että Jeesus tai apostolit olisivat aktiivisesti hakeneet kristilliselle yhteisölleen yhteistyökumppaniksi poliittisia vallanpitäjiä.
Sen sijaan Jeesus totesi, että hänen valtakuntansa ei ole osa tätä maailmaa (Joh. 18: 36).
Siksipä saattaa ollakin, että tämä meidän tuntemamme raamatun tulkinnaltaan erilaisiin lahkoihin jakaantunut kirkko, jota piispa Seppo Häkkinen kutsuu ”maailmanlaajuiseksi yhteisöksi”, syntyikin tuota mainittua helluntaita paljon myöhemmin noissa luopumuksen (2. Tess. 2: 3) myllerryksissä.
Matteuksen kirjoittama evankeliumi kertoo vertauksen muodossa kristillisyyden perustamisesta (Matt. 13: 24-30 ja 36-43).
Jeesuksen mukaan peltoon eli ihmiskunnan muodostamaan maailmaan kylvettiin kahdenlaista siementä. Vehnää kylvi Jeesus ja rikkaviljaa Saatana.
Vertauksessa tuon pellon isäntä kielsi (jae 29) poistamasta rikkaviljaa, koska molemmat kasvilajit olivat toistensa näköisiä, jolloin kitkijät olisivat voineet vahingossa nyhtää rikkaviljan mukana myös vehnää.
Noiden kylvöjen seurauksena tänäkin päivänä siis kasvaa rinnakkain kahdenlaista, toisiaan ulkoisesti muistuttavaa kristillisyyttä; vehnä- ja rikkaviljakristillisyyttä.
Peltoala on suuri ja kumpaakin viljaa vaalii omaan kasvilajiinsa perehtynyt maanviljelijä. Yksi vaalii vehnää ja toinen rikkaviljaa.
On tärkeää tunnistaa nuo viljelijät toisistaan, koska elonkorjuussa rikkavilja sidotaan kimppuihin poltettavaksi, mutta vehnä kootaan aittaan talteen.
Jeesuksen sanojen perusteella on siis olemassa myös sellaista ”kristillisyyttä”, jossa ei tule olla mukana.
Mikäli hengellisillä oppaillamme on taipumuksia myöntää erivapauksia suhteessa Jeesuksen ja apostolien esittämiin näkemyksiin, on mahdollista, että nuo johtajat toimivat rikkaviljakristillisyyden viljelijöinä.
Apostoliensa oppi-isä Jeesus käytti seuraavia sanoja kuvaamaan hengellisesti sokeita oppaita:
”Älkää välittäkö heistä, he ovat sokeita sokeiden taluttajia. Ja kun sokea taluttaa toista sokeaa, molemmat putoavat kuoppaan” (Matt. 15: 14).
”Taitavasti te teette tyhjäksi Jumalan käskyn, jotta voisitte noudattaa omia sääntöjänne” (Mark. 7: 9).
”Turhaan he minua palvelevat, kun opettavat oppejaan, ihmisten käskyjä – te olette hylänneet Jumalan käskyn” (Mark. 7: 7-8).
Oletan, että Jeesus käyttäisi samoja sanoja monista tämänkin päivän hengellisistä johtajista.
Jeesuksen tekemästä linjauksesta voidaan vetää sellainen johtopäätös, että sellaisen lahkon suorittama Jumalan palvelus ON TURHAA, joka ei pidä kiinni Jumalan sanasta.
En löydä Raamatusta viitteitä siihen, että Jeesus olisi perustanut uskonnon, jota johtaa toistensa yli korkeammin palkattuihin virkoihin kiipeilevien, verovaroin ylläpidettyjen virkamiesten koneisto.
Jeesus ei perustanut sellaisia virkoja, joista eläkkeelle jäätyään seuraajansa tekemisiä kommentoiva entinen viranhaltija saa näpeilleen seuraajansa taholta.
Jeesus totesi aikoinaan, että hänen seuraajansa tunnistetaan RAKKAUDESTA TOISIAAN KOHTAAN (Joh. 13: 35).
Taannoisessa tunnetussa tapauksessa kynsille löi virassa oleva kirkkoherra/vt. lääninrovasti, johon kalikka kalahti.
Tuo kristityksi tunnistaminen vastaavissa tapauksissa saattaa tuottaa monelle pieniä vaikeuksia.
Piispa Häkkisen mukaan maailman väestöstä noin joka kolmas kuuluu kristinuskoon.
Kristinusko on maailman suurin uskonto joten se edustaa huomattavaa osaa uskonnoista.
Kun Raamattu puhuu huomattavan suuresta osuudesta jostain tietystä kokonaisuudesta, se käyttää ilmaisua ”kolmasosa”.
Kristinuskon huomattava osuus maailman uskonnoista siis edustaa kirjaimellisestikin tuota ”kolmatta osaa”.
Mielenkiintoinen yhteensattuma on, että kun Raamattu Ilmestyskirjassaan (Ilm. 8: 8-9) jakelee vitsauksia, ne kohdistuvat kolmasosaan ihmiskunnan muodostamasta ”merestä”.
Mikäli Jeesus tarkoittaisi rikkaviljalla kristinuskoa, tuo kolmasosa -viittaus olisi matemaattisestikin mielenkiintoinen määre osoittamaan vitsausten kohteen.
Tällöin kristinuskon tulevaisuus olisi heikko myös Suomessa – tähän kysymykseenhän piispa Seppo Häkkinen kirjoituksessaan kaipasi vastausta.
En lähde arvioimaan, onko tämä vastaus piispa Häkkiselle mieleinen.
Vitsauksissa lienee kyse jonkintasoisesta kurinpalautuksesta tuolle Jeesuksen mainitsemalle rikkaviljakristillisyydelle.
Vitsaukset ovat varmasti oikeutetut, koska rikkaviljakristillisyyden viljelijät epäilemättä ovat pystyneet opeillaan sokaisemaan ainakin osan ihmiskunnasta, löytämästä rikkaviljan seasta tuota Jeesuksen kylvämää aitoa vehnää.
Etenkin, kun rikkaviljakristillisyyden kylväjänä, tilanhoitajana ja viljelijöiden esimiehenä toimii tunnetusti hyvin ahkera persoona, joka jatkuvasti muuttaa itseään "VALON ENKELIKSI" (2. Kor. 11: 14) – tuo edellä mainittu SAATANA.
"Ei siis ole mitenkään merkillistä, että HÄNEN (Saatanan) PALVELIJANSA ESIINTYVÄT JUMALAN ASIAN PALVELIJOINA" – HEKIN (2.Kor. 11:15).
Saman jakeen loppuosan mukaan heidän tulevaisuutensa ei ole kovin valoisa: "He SAAVAT TEKOJENSA MUKAISEN LOPUN".
 
 
 
 
 
© maalaispastori Kiminkinen