Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen lehtikirjoituksessaan ’Vaatimattoman joulusaarna’ (24.12.2015) piti Vapahtajan SYNTYMÄN AJANKOHTAA ”ENSIMMÄISENÄ jouluna”.
Loogisesti ajateltuna ensimmäisen joulun jälkeen pitäisi tulla toinen joulu. Uskookohan piispa Seppo Häkkinen sen olleen vuoden kuluttua Jeesuksen syntymästä?
Katekismus ja tietolipas (1972, s. 128) kertoo, että vuonna 354 paavi Liberius määräsi joulukuun 25. päivän Jeesuksen syntymäjuhlaksi. Tuolloin paavi alkoi pitää messua, josta juontuu sana Christmas (Kristuksen messu), joka on englanniksi se juhla, mikä Suomessa tunnetaan nimellä joulu.
Vapahtajamme syntymän tarkkaa päivämäärää tai edes kuukautta mikään tunnettu historiallinen lähde ei kerro – ei edes Raamattu. Sen myöntää myös New Catholic Encyclopedia.
Rooman paavin alulle paneman kristusmessun ajankohdaksi valikoitui roomalaisten auringonjumalan, joka oli nimeltään Sol, syntymäpäivä. Samoihin aikoihin vuodesta on juhlittu myös Saturnusta, jolloin ystäville annettiin lahjoja – tietenkin toiveena saada vastalahja.
Joku saattaa ajatella niin, että joululahjaperinne pohjautuisi niin sanottujen tietäjien Jeesukselle tuomiin lahjoihin, ja pitää sitä siksi jotenkin kristillisenä tapana.
Kristikunnan taiteen ja seimiasetelmien vaikutuksesta monella on sellainen mielikuva, että lahjat luovutettiin seimen äärellä – vastasyntyneelle lapselle. Tuo kuva on valheellinen, koska lahjat tuotiin myöhemmin, kun Jeesus oli äitinsä kanssa jo jossain talossa (KR 1992, Matt. 2:11).
Aikaa syntymästä oli jo kulunut, koska kuningas Herodes määräsi poikalapsista surmattavaksi JOPA kaksivuotiaat (Matt. 2:16).
Joululahjahössötys on siis pakanallista perua. Ilmankos moni kokee sen niin ahdistavana, koska se on ristiriidassa niiden jumalallisten periaatteiden kanssa, joista voi kokea OIKEAA iloa.
Syntymäpäivien vietosta Raamattu-tietosanakirja The Imperial Bible-Dictionary toteaa, että myöhäisheprealaiset pitivät niitä epäjumalanpalveluksena.
Siksi myös varhaiskristillisyys näki ne pakanallisena tapana vielä 300-luvulle saakka, kunnes sen luopuminen pois Jeesuksen ja hänen apostoliensa vanhurskaista opetuksista teki tehtävänsä tässäkin suhteessa.
On siis TÄYSIN MAHDOTONTA, että joku vanhurskas olisi juhlinut järjestyksessään toista joulua, tai edes Jeesuksen syntymäpäivää, vuoden kuluttua Jeesuksen syntymästä.
Kuinka sitten joku voi väittää Jeesuksen syntymää ENSIMMÄISEKSI jouluksi – käsittämätöntä.
Paavalin neuvo olisi; ”tutkikaa, mikä on otollista Herralle, älköönkä teillä olko mitään osallisuutta pimeyden hedelmättömiin tekoihin, vaan päinvastoin nuhdelkaakin niistä” (KR 1938, Ef. 5:10,11).
Jostain syystä piispa Seppo Häkkinen kuitenkin näkee Jeesuksen syntymän ”joulun tapahtumina”.
Kannustaminen joulujuhlan viettoon sillä verukkeella, että se olisi Jeesuksen syntymäpäivä ja että joulua siksi pitäisi juhlia, on yksi esimerkki siitä, millaisesta pitopöydästä kristikunnan, kolmasosan ihmiskunnasta, hengellinen ravinto tarjoillaan.
Apostoli Paavali puolestaan neuvoi Jeesuksen seuraajia näin : ”Te ETTE voi juoda SEKÄ Herran maljasta ETTÄ pahojen henkien maljasta, ETTE voi olla osallisina SEKÄ Herran pöytään ETTÄ pahojen henkien pöytään”. Pakanallisuuteen taipuvaisia varjostaisi ”Herran kiivaus”. ”Rakkaat ystävät, pysykää siis erossa epäjumalien palvelemisesta” (KR 1992, 1. Kor. 10: 14, 20-22).
Ei liene kovin vaikeaa päätellä sitä, kumman neuvosta tulee ottaa vaari – piispa Häkkisen, vaiko apostoli Paavalin.
Onkohan papisto vielä aiemmin historiansa aikana kyennytkään tekemään näin helpoksi nähdä sitä, mistä lähteestä HEIDÄN virvoituksensa pulppuaa.
Paavali kertoi ”viimeisinä päivinä” olevan ”pettureita”, joissa on ”jumalisuuden ulkokuori” ja jotka ”menevät yhä pitemmälle pahuudessa, eksyttäen ja eksyen” samalla itsekin (2. Tim. 3: 1, 4, 5, 13).
Lienevätkö he niitä jotka vaalivat sitä rikkaviljaa josta Jeesus kertoi selittäessään vertaustaan (Matt. 13: 36-40). Olisiko piispallakin jotain tekemistä heidän kanssaan?
Kuten joululahjan, myös joulusaarnan voi nykyisin vaihtaa. Ota siis saarnan tilalle twaarna.
 
 
 
Joulukuun 24. päivä, jos Jumala suo, meille julistetaan yleinen joulurauha Suomen Turusta. Meidän Herramme ja vapahtajamme armorikkaan syntymäjuhlan kunniaksi – kuulemma.
Muinaisessa Roomassa puolestaan keisari Aurelianus (hallitsi vuosina 270- 275) julisti imperiuminsa tärkeimmäksi suojelijaksi auringonjumalan nimeltä Sol.
Juliaanisen kalenterin talvipäivän seisaus oli aikoinaan 25. päivä. Pohjoisen pallonpuoliskon talvipäivän seisauksesta lähtien, aurinko alkoi eteläiseltä pallonpuoliskolta siirtyä pohjoisen pallonpuoliskon taivaalle.
Pohjoisella pallonpuoliskolla sijainneen Rooman valtakunnan alueelta päin tarkasteltuna, aurinko ikään kuin syntyi uudelleen. Siten tuo 25. päivä oli luonteva valinta pakanallisen aurinkojumalan syntymäjuhlaksi (dies natalis Solis invicti).
Lapsena minulla oli kirja nimeltä ”Ensimmäinen joulu”. Kirjassa annettiin ymmärtää, että tuo ”ensimmäinen joulu” oli Jeesuksen syntymä. Myöhemmin olen historiankirjoista todennut, että noita ”Jeesuksen syntymäpäiviä” alettiinkin viettää VASTA yli 300 vuotta Jeesuksen kuoleman jälkeen.
Katekismus ja tietolipas (1972, s. 128) myöntääkin, että: ”Vuonna 354 - - paavi - - määräsi joulukuun 25. päivän Jeesuksen syntymäjuhlaksi”. Tuolloin alettiin pitää messua, josta juontuu sana Christmas (Kristuksen messu), jolla englanninkieliset nimittävät sitä juhlaa, joka meillä Suomessa tunnetaan nimellä joulu.
Joulu-sanastamme, joka juontunee jo ennen kristinuskoa vietetyn, Euroopan pohjoisten kansojen keskitalven juhlan muinaisgermaanisesta nimestä yule (kuten myös skandinaavisten kielten jul), vastaava sanayhteys Kristukseen puuttuu.
Puute ei liene merkittävä, koska yhteys Kristuksen syntymän ja joulukuun 25. päivän välilläkin on olematon – vain paavin keinotekoisesti yhdistämä.
Raamattu EI KERRO sitä päivämäärää jolloin Kristus syntyi.
Tuo lapsuudessa tajuntaan iskostettu uskonnollinen mielikuva "ensimmäisestä joulusta" perustui siis valheeseen. Lieneekö ainoa laatuaan – tuskinpa? Siksipä joulua, kuten myös muitakin kirkollisia juhlapäiviä, on syytä "juhlistaa JALOIN" – eli vältellä niitä "juoksemalla" karkuun.
 
 
© maalaispastori Kiminkinen